inapoi________inapoi la cuprins________inainte

 

 

Comunicare, Comuniune, Cuminecare în universul tainic al cunoaşterii

 

Ion CORNEA

 

 

 

 

 

Cred că omenirea a încheiat un ciclu existenţial cu succese şi eşecuri care au epuizat calităţile şi au amplificat defectele instrumentelor culturale folosite, provocând infinit mai multe probleme decât au rezolvat. Acum e necesar un nou val de demersuri civilizatoare profunde, consistente şi holistice, un val decodat din universul tainic al cunoaşterii pentru a reda coeziunea, echilibrul şi speranţa generaţiilor viitoare.

Faptul că societatea contemporană se află într-o adâncă şi complexă criză nu-i sperie defel pe cei ce practică înfulecatul la mesele opulente ale societăţii de consum. Ei fac abstracţie de faptul că la ospeţele secolului al XX-lea s-a consumat coliva deceselor spirituale anunţate din secolul anterior şi că atmosfera este infestată de miros de cimitir. Totul pare să confirme povestea cu brotacul care a plesnit ţinând morţiş să arate partenerei că poate fi mai mare decât boul dacă-şi umple bojocii cu aer. Avertismentele cu “explozia informaţională”, “şocul viitorului”[1], “anarhia care va veni”[2] sunt privite ca simple cuvinte de către o societate posedată de “progres” prin permutări, aranjamente şi jocuri pe calculator. Computerul, această maşină de care am căpătat dependenţă, deşi este mare scamator în simplificarea deşteptăciunii (în egală măsură a prostiei), este incapabil de a metaboliza înţelepciunea şi înduhovnicirea, fiind un produs logic, conceput între pereţii raţiunii, departe de ana-logic şi graniţele simţirii şi infinit de departe de teo-logic şi limitele trăirii. În acest context, cine aşteaptă vindecarea spaimelor lumii cu internetul şi hiperspaţiul virtual este un naiv prizonier al lucrurilor, pentru simplul motiv că viaţa refuză să rămână viaţă suspendată între paranteze. Suntem obsedaţi de comunicare şi informaţii, ne jucăm de-a comuniunea şi simbolurile şi ignorăm cumenicarea şi arhetipurile. Cum poate fi altfel, când pe culmea valorilor stă puterea prin sistemul obiectelor?[3] Ce este informaţia decât praf de arhetip, surogat de simbol, de spirit, nimic, iar ca materie primă, culmea oportunismului în numele universalităţii, participă cu acelaşi entuziasm la flăcările Gheenei şi la muzica vrăjită a Paradisului.

Dumnezeu ne-a dăruit perfecţiunea, Raiul, gândirea integrală, arhetipală, cumenicarea şi noi am ales păcatul gândirii simbolice, simbolul, întregul rupt în două. Ce mai este fiinţa îndoită? Dar ce mai este fiinţa înzecită, însutită, înmiită, transformată în pulbere informaţională după izgonire? Pe cine mai reprezintă comunicarea dacă am pierdut comuniunea şi cumenicarea? Iată criza, există izbăvire?

Promiţătoare poate fi terapia prin transdisciplinaritate[4] (trecerea în gândire de la logica terţului exclus la cea a terţului inclus), după principiul: ce nu se rezolvă în plan are soluţie în spaţiu. Astfel se aşează în ordine formele de gândire: arhetipală, simbolică, informaţională, cu gramatici asociate, respectiv teologic, analogic, logic; modele de ordine universuri, arhitecturi, sisteme şi metode contemplativ-iniţiatică, hermeneutic-experienţială şi analitic-experimentală. Din această perspectivă emanciparea fiinţei cu mijloace scientiste, folosind ca materie primă informaţia, modele de ordine logice şi metode experimentale analitico-sintetice, nu poate fi decât contraproductivă. Dovada, toate speculaţiile ştiinţifice atestă viziuni pesimiste cu privire la rosturile lumii: dezordine universală (entropie), geniul, bolnav de exces de inteligenţă, fiind mare profet. Transdisciplinaritatea ne promite drumul de mijloc odiseic, politropic[5] la capătul căruia ne aşteaptă înţelepciunea.

Din nefericire, puţinele încordări în vederea saltului în teologic, folosind mijloace bisericeşti, au sfârşit într-o alunecare tragică în logic pe direcţia: epifanie-revelaţie-dogmă, arhetip-simbol-informaţie, negentropic-politropic-entropic. Iată obârşia drăcească a războaielor religioase.

Pentru a dobândi cu adevărat mântuirea şi o perspectivă teologic negentropică a Lumii, singura în care spiritul egalează viaţa, este necesară contemplarea iniţiatic arhetipală (fără faliere), a sferei cunoaşterii, trăirea viziunii originare – IUBIREA. De LEGEA IUBIRII ne îndeamnă Mântuitorul să facem ascultare şi numai de LEGEA IUBIRII.

Grecii considerau iubirea de cinci varietăţi: EPITHUMIA – pofta, EROS – sexul, STORGE – cuplul, FILEO – prietenia şi AGAPE – iubirea absolută. Calitativ, ele erau tot atâtea trepte într-o piramidă cu baza în EPITHUMIA şi vârful în AGAPE. Pofta şi sexul erau considerate drăgosteală, joacă, distracţie, amuzament. Dragostea era în cuplu, iar prietenia şi iubirea în AGAPE.

Calitatea în iubire este dată de profunzimea şi tipul legăturilor, de coerenţa sau consistenţa lor şi de gradul de reflectare holografică a LEGII LUCIFERICE[6], a LEGII TALIONULUI[7] şi a sa însăşi în sine. În Epithumia se oglindeşte Legea Luciferică şi de aceea domină monologul, în Eros legea Talionului, dialogul, comunicarea, în Storge şi Fileo balanţa înclină spre Legea Iubirii şi comuniune, iar în Agape Legea Iubirii[8] se îmbrăţişează pe sine, cumenicarea. Dacă Epithumia provoacă dureri de cap, Eros înlănţuieşte şi pustieşte, Storge şi Fileo eliberează şi Agape mântuieşte.

Măsura în iubire e dată de natura şi durata actului sexual. În Epithumia vorbim de masturbare şi/sau viol cu o durată de minute, în Eros de îmbrăţişări sexuale cu sau fără orgasm în zeci de minute. În Storage regula este orgasmul şi/sau orgasmul repetat, noaptea de dragoste însoţită de istovire fizică, emoţională etc. Fileo schimbă sensul: apare EXTAZUL, zi şi noapte orgasm continuu, săptămâni în şir cu hrană puţină sau deloc. În Agape extazul devine SUBLIM, împreunare cu divinul şi transfigurarea fiinţei în cele mai mici amănunte. O asemenea fiinţă este atât de copleşită de ceea ce trăieşte încât nu mai are nevoie nici măcar de hrană sau apă. Cel mai celebru caz este al unei ţărănci bavareze, Thereze Neumann[9] care în 1922, la vârsta de 50 de ani a încetat să mai mănânce, după patru ani să mai bea şi a mai trăit 40 de ani dormind două ore pe noapte şi muncind zi de zi la câmp pentru familie.

Cu toate că toţi putem întâlni IUBIREA, ignoranţa, ispitele, viciile şi poluarea ne îndepărtează de la împlinirea acestui ideal. E ca şi cum am ales între escaladarea muntelui pentru a ne elibera şi mântui în Legea Iubirii (Sf. Augustin: “Iubeşte şi fă ce vrei”), calea infinit mai uşoară a rostogolirii în Legea Junglei şi Dumnezeu îi pedepseşte pe toţi leneşii care poftesc extazul pe calea drogurilor, alcoolului şi prostituţiei.

Pentru a ajunge la IUBIRE trebuie să ne cultivăm viziunea pe baza unui PROIECT SENTIMENTAL, corelat deopotrivă cu un Proiect Spiritual[10] şi unul Existenţial. Acest lucru presupune credinţă, scară de valori, cultură, partener pe măsură, guru, trudă, cunoştinţe diverse, farmec, mister, feromoni, flirt, comunicare, comuniune, cumenicare şi modele de ordine[11] care vor metaboliza şi vor da consistenţă ansamblului. Deşi proiectul este dificil de întocmit, el este şi mai greu de aplicat. Prima parte, experimentală, poate fi rezolvată prin comunicare, cu profesori. Dar atenţie, natura logică, rece, a comunicării a făcut ca raţiunea să piardă întotdeauna confruntarea cu emoţionalul, iar sentimentele au fost mereu dominate de viziune, aşa că nu vă opriţi aici. A doua fază, experienţială, se dobândeşte urmând un iniţiat, iar ultima, un Sfânt Părinte şi cu ajutorul lui Dumnezeu.

În concluzie, avem nevoie de IUBIRE şi numai de IUBIRE, singura care dă viaţă şi construieşte. La ea se ajunge după strădania fiecăruia prin cunoaştere, gândire arhetipală, cumenicare, post şi rugăciune. Cine crede că o poate face în copilărie, adolescenţă sau maturitate, după ureche, amestecată cu bani, faimă, băutură, se înşală. Lumea este plină de epave sentimentale pentru care şi orgasmul este greu de atins.

 

 

inapoi________inapoi la cuprins________inainte

 



[1] Tofller Alvin, Şocul viitorului, Ed. Politică, Bucureşti, 1973.

[2] Robert D. Kaplan, Anarhia care va veni, Ed. Antet XX Pres, Buc., 2001.

[3] Baudrillard Jean, Sistemul obiectelor, Ed. Echinox, Cluj, 1996

[4] Nicolescu Basarab, Transdisciplinaritatea, Ed. Polirom, Iaşi, 1999

[5] Liiceanu Gabriel, Încercare în politropia omului şi a culturii, Ed. C.R. Buc, 1981

[6] Legea Luciferică (a junglei): la bine cu rău, la rău cu mai rău.

[7] Legea Talionului: la bine cu bine, la rău cu rău (dinte pentru dinte…)

[8] Legea Iubirii: la bine cu mai bine, la rău cu bine

[9] Pătruţ Adrian, De la normal la paranormal, Ed. Dacia, Cluj, 1991.

[10] Cornea Ion, Proiectul spiritual, Ianus, nr.1/2000

[11] Cornea Ion, Ordinea spirituală a fiinţei între sacru şi profan, Ianus nr.2/2000