inapoi________inapoi la cuprins_______inainte

 

 

Ce ar fi dacă s-ar apuca de artă şi criticii de artă?

De vorbă cu Corneliu Antim

 

 

 

 

 

 

 

Întrebarea aceasta mi-a venit în minte cu ocazia unui gest surprinzător făcut de unul dintre criticii noştri de artă: Corneliu Antim a debutat ca artist (sculptor), alături de graficiana Elena Hagiu-Andrei într-o expoziţie deschisă la galeria Orizont, la începutul lunii octombrie, 2001. După vernisaj, deşi răcit cobză, Corneliu Antim se afla într-o dispoziţie specială, în care nu-l mai văzusem până atunci şi nu l-am mai văzut nici de atunci încolo.

Pe de-o parte, n-am vrut să pierd ocazia de a sta de vorbă cu el, având, pentru prima dată, sentimentul unei posibile solidarităţi de breaslă. Comunicarea între criticii de artă e pasăre rară. Animozităţile dintre noi, ambiţiile şi ţâfnele ţin de ceva timp locul intervenţiilor autentice pe care ar trebui să le operăm împreună în viaţa culturală contemporană.

Pe de altă parte, gestul lui Corneliu Antim a declanşat o serie de probleme pe care noi, criticii de artă, n-ar mai trebui să le ocolim. Una dintre acestea e ucenicia criticului în atelierele de artişti, singurele locuri unde comentatorul „după ureche” al fenomenului artistic ar putea deveni un exeget avizat. Cât timp şcoala nu oferă nici măcar posibilitatea cunoaşterii, nu mai vorbesc de învăţarea tehnicilor artistice, criticul e obligat să stea pe lângă artişti, să-i vadă lucrând, să pună şi el mâna pe câte ceva şi în cele din urmă să se pună chiar în postura artistului, spre a şti exact despre ce vorbeşte în textele din ce în ce mai încâlcite şi mai lipsite de conţinut pe care le întâlnim astăzi la tot pasul. Chiar prolixitatea textelor „critice” se poate explica printr-un disimulat complex de inferioritate metamorfozat în complex de superioritate. Criticul năzuieşte să devină o autoritate folosind un limbaj aparent elevat, ce pare accesibil doar unor „iniţiaţi” dintre care, din păcate, sunt excluşi artiştii înşişi. Aceasta e deja o veche problemă de comunicare între creatorii de artă şi comentatorii fenomenelor artistice. Nu e singura. În dialogul neconvenţional cu Corneliu Antim, mai în glumă, mai în serios, am reuşit să punctăm problemele mai sus enumerate. Şi dacă vreţi, ieşirea în public ca artist a criticului Corneliu Antim, poate fi un început de schimbare a mentalităţilor şi habitudinilor noastre păguboase.

 

Luiza Barcan: Cum se explică faptul că un critic de artă se hotărăşte să expună ca artist, alături de alt artist?

Corneliu Antim: M-au convins prietenii mei artiştii, care, unii dintre ei, ştiau ce fac. Nu puteam să mai stau ascuns. La unii prin ateliere chiar eram nevoit să lucrez la degroşări, la materialele astea mai dure, la piatră, fără să înţeleagă ei prea bine ce urma să iasă, că finisajele toate le făceam acasă, acolo, ascuns prin bucătărie, în balcon sau la prietenii de prin munţi, de prin satele astea mai risipite unde mă duceam eu pe la Paşte, de Crăciun, în vacanţe. Ei habar n-aveau de lumea artelor, nu erau ei deloc interesaţi de fenomenul ăsta. Erau însă bucuroşi că fac şi eu ceva.

L.B.: Expoziţia se numeşte Chiar grafică, aproape sculptură, titlul semnificând de fapt alăturarea dintre un artist grafician şi sculptorul Corneliu Antim. Cred că e ironic, nu, acest titlu?

C.A.: Da, a fost un mic joc în proiectul nostru, adică al meu şi al Ginei Hagiu. Îl gândisem de o manieră puţin ghiduşă. Iniţial ea trebuia să-şi numească conceptul Mai mult decât grafică, ceea ce era chiar în proiectul ei, întrucât grafica pe care ea o prezintă marchează net, vizibil, tendinţa către picturalitate, iar aspiraţia ei către pictură este una deloc disimulată. Iar la mine, aproape sculptură se legitimează prin faptul că asta şi este. Eu consider toată întâmplarea asta cu expoziţia de sculptură un simplu gest de deconspirare, nu am nici un fel de veleitate, aş putea spune că nici nu mă prea interesează ecourile. Mă simt foarte bine în preajma lucrurilor pe care le fac, sunt nişte obiecte-jucării de-ale mele care-mi îmbogăţesc universul interior, la propriu şi la figurat, aşadar, nevrând să însemne neapărat un proiect sculptural propriu-zis, i-am spus aproape sculptură, fiind mai mult poezie.

L.B.: Spune-mi, dacă s-ar detaşa, cum ar vorbi criticul de artă Corneliu Antim despre sculptorul Corneliu Antim?

C.A.: Nu ştiu, nu mă pot judeca. Sunt unele lucruri aici care îmi plac într-adevăr, deşi timpul ne separă destul de mult. De pildă, Regina nopţii, bufniţa aceea e o lucrare pe care am făcut-o acum vreo opt ani sau am terminat-o acum opt ani sau Nike apteros eviscerata este o lucrare, un concept postmodern am putea spune. Pornind de la un mare motiv de sculptură antică, am lucrat-o în Belgia, acum vreo şase ani. Am găsit nişte lemn foarte bun, de mahon cu măslin. N-aş putea să spun exact ceva pertinent despre mine, decât că resimt şi acum vibraţia plăcută a lucrului şi a descoperirii unui univers care se naşte din propriul simţ tactil, din propria visare, din propria contemplare. Trebuie să iubeşti prea mult şi natura şi universul mineral, universul botanic, ca să ai şi forţa de a converti poezia, care este în tine, în forme, în obiecte de artă şi cam asta sunt aceste piese sculpturale ale mele.

L.B.: Crezi că ar fi o experienţă de urmat pentru un critic să încerce la un moment dat să "se expună" într-un fel, să prezinte lucrări realizate de el într-o expoziţie?

C.A.: Dacă lucrează şi au curajul s-o facă şi consideră că îi reprezintă cât de cât, eu îi sfătuiesc să o facă pentru că este o experienţă insolită şi poate să le dea o dimensiune a ceea ce ei înseamnă chiar în câmpul criticii. Un critic care şi face artă este mai mult decât un critic.

L.B.: Asta pentru că-mi aduc aminte ce spunea George Călinescu despre criticul literar: că dacă acesta nu e dublat de scriitor, n-are nici o valoare.

C.A.: Este foarte adevărat şi mai este o vorbă care încearcă să afirme în termeni peiorativi că în general cei care practică îndeobşte critica de orice fel, sunt nişte artişti refuzaţi, nişte artişti refulaţi. Probabil că până la un punct aşa este dar eu nu mă revendic acelei "caste". Ce pot să-ţi mai spun, am mai păcătuit, chiar tu Luiza Barcan m-ai surprins la Hamangia, la un moment dat modelând, te-am surprins şi eu încercând şi tu să modelezi un boţ de lut care nu-ţi ieşea nicicum, l-ai trântit şi ai zis: "Ducă-se naibii!"

L.B.: Aşa am făcut?!

C.A.: Chiar aşa ai făcut, ai văzut că nu e deloc uşor, este destul de greu. Vreau să-ţi spun că eu sunt extrem de ataşat de lucrul în lut, că am o stare realmente de fericire când modelez lutul. Îmi place modelajul la nebunie şi abia aştept să mă mai duc pe la Constanţa, pe la băieţii de acolo, de la atelierele de creaţie din Calea Mamăii, să mă mai joc cu nişte boţuri de lut, să le pun la copt, că ei au tot ce le trebuie acolo. E una dintre marile mele bucurii.

L.B.: Eu zic să mergem împreună, că ne aşteaptă pe amândoi…

C.A.: N-am nimic împotrivă. Poate de data aceasta tentativa ta o să fie mai reuşită, dacă o să ai mai multă răbdare, bineînţeles sau dacă o să te iei în serios…

L.B.: Sau dacă o să am mai mult mai multă stare…

C.A.: Da, îţi trebuie o stare, într-adevăr, dar starea se induce. Ce se întâmplă, amândoi avem un parcurs iniţiatic oarecum asemănător. Am pornit de la o facultate care ne face tobă de carte după care am urmat o alta care, ca să zic aşa, ne finisează pasiunile, înclinaţiile speciale. Imposibil să n-ai un hobby legat de artă. Cred că desenezi măcar, ceva tot faci Luiza Barcan. Nu trebuie neapărat să faci ce face Corneliu Antim. Aşa, eu chiar am şi pictat. Vreau să-ţi spun  că am şi vândut tablouri, iar cu desene am apărut în Salonul de desen de la Arad, în Salonul de artă pe teme erotice de care mă ocup, la Iaşi. Astea ţin de mapele noastre secrete şi de starea noastră de visare. Aşa că de ce nu ţi-ar ieşi, de pildă, şi un boţ de lut modelat, numai că trebuie să-ţi pui în mişcare, foarte coerent, bagajul tău de referinţe culturale, cele foarte importante, cele la care ţii, deci modelele acelea trebuie să fie reactivate pentru că încercând să modelezi ceva, ele vor reacţiona asupra ta, îţi vor da impulsurile acelea care în vârful degetelor se vor pronunţa într-un fel sau altul.

L.B.: Eu zic să facem o expoziţie împreună, că lucrarea mea majoră deja s-a produs. Zace în atelierul din Amzei.

C.A.: Zău, deci ai o lucrare acolo?

L.B.: Da, e din piatră..

C.A.: Dar bănuiesc că e aşa de mare încât nu mai încape nimic pe lângă ea.

L.B.: Nu e chiar foarte mare, deşi metaforic vorbind, e imensă.

C.A.: Deci tot în sculptură vrei să te afirmi? E o aventură. Mă uit la tine cât eşti de fragilă şi curios… Acum, dacă stau şi mă gândesc bine n-ai fi nici prima nici ultima sculptoriţă cu fragilităţi din astea extreme care se aruncă şi sculptează în nimic altceva decât piatră, adică materia cea mai dură şi care implică activitatea fizică cea mai pregnantă. Aştept să facem o expoziţie. E o provocare!

 

A consemnat Luiza BARCAN

     

 

inapoi________inapoi la cuprins_______inainte