inapoi________inapoi la cuprins________inainte

 

 

 

Simboluri sacre în universul casei tradiţionale din Bucovina

 

 

Mihai CAMILAR

Maria CAMILAR

 

 

 

 

 

Meşteşug străvechi, legat de cele dintâi trepte de civilizaţie, ridicarea adăpostului ca nevoie vitală a suscitat, chiar din cele mai vechi timpuri, spiritul inventiv al omului. În Bucovina, avea să apară una dintre cele mai originale arhitecturi populare din Europa. Măiestria de a construi din lemn sau din pământ, dezvoltată şi amplificată de-a lungul anilor de meşterii acestor meleaguri, în strânsă legătură cu elementele de veche cultură spirituală, reprezintă dovezi ce probează existenţa unor originale creaţii arhitectonice ţărăneşti.

Domeniul arhitecturii populare a cunoscut o vastă arie de cuprindere, fiind mereu îmbogăţit de faptele varietăţii, de invenţie, totul sub comanda factorului economic, dar supus totodată, inevitabil, mitologiei. Arta de a construi a concretizat aici gustul pentru frumos al oamenilor locului, dezvoltând în timp şi un interesant dialog cu mitologia locală, dialog în urma căruia simbolurile sacre primesc, implicit, valenţe estetice. Ierarhizarea valorică a simbolurilor străvechi s-a contopit într-un sincretism ce aparţine unui creştinism cosmic de factură populară. În urma dialogului permanent dintre om şi natură, dintre mitologie şi realitate, s-a dezvoltat în timp o interesantă concepţie, chiar de natură filosofică, despre viaţă şi rostul omului în univers.

Nici un alt gen de artă nu s-a dezvoltat şi transpus mai bine în mediul local ca arhitectura tradiţională şi, în mod special, casa ţărănească de aici.

Acoperit cu păduri sălbatice şi întinse, teritoriul bucovinean a oferit cu multă generozitate lemnul, ca un dar de mare preţ, având admirabile calităţi protectoare, fiind uşor de transportat, dar mai ales uşor de prelucrat. Din această realitate geografică a decurs firesc răspândirea copleşitoare a caselor de lemn din ţinuturile de deal şi de munte.

Din totdeauna, ridicarea adăpostului a cerut îndrăzneală, intuiţie, un simţ artistic şi inventiv, încărcătură simbolico-mitică, încă de la alegerea locului pentru viitoarea construcţie.

Casele din Bucovina au îmbinat într-un echilibru admirabil rapoartele dintre diferite forme geometrice (pătratul, dreptunghiul, rombul, cercul, piramida), atât în planimetrie, dar mai ales în volumetrie sau decor, parte din ele având origini în vremuri uitate de memorie. Încărcătura simbolică, îmbinarea dintre sacru şi profan au realizat, în cele din urmă, un tezaur decorativ ce avea să dureze secole de-a rândul. Materialul perisabil din care au fost construite casele tradiţionale nu ne îngăduie să avem ca material de studiu decât exemplare cu o vechime cuprinsă între 200-250 de ani.

Încărcătura simbolico-mitică începea odată cu alegerea locului de casă. Construcţiei i se acorda o atenţie aparte, ea ocupând locul central şi dominând întreg complexul gospodăresc. Alegerea locului pentru un adăpost stabil şi durabil nu se făcea oricum, pornirea construcţiei având multiple semnificaţii şi implicaţii pentru viitor. Alegerea locului de casă era o condiţie prioritară pentru omul societăţii tradiţionale, condiţie ce trebuia să urmeze preceptele simbolice ale vremii şi să nu se abată cu nimic de la normele impuse de comunitatea respectivă. Astfel, erau implicaţi atât factori pragmatici, cât şi factori de natură magico-religioasă, totul pentru o bună siguranţă a locuinţei.

Este cunoscut faptul că în comunităţile rurale a existat şi mai persistă şi astăzi credinţa în „locuri rele”, bântuite de forţe malefice (uriaşi, strigoi, năluci, diavol, muma pădurii etc.) sau locuri unde s-au petrecut fapte ieşite din normalitate (crime, bătălii, locuri trăznite). O primă condiţie era răscumpărarea simbolică a locului de la forţele care-l dominau şi-l aveau în stăpânire. După obţinerea încuviinţării acestora, urma curăţirea simbolică, sacralizarea şi implicit consacrarea locului. Odată locul de casă fiind ales, se bătea un ţăruş, un stâlp, iar mai târziu o cruce de lemn[1]. Aceste semne deveneau simboluri ale medierii între pământ şi cer, imortalizând prin sacralizare locul viitoarei construcţii ce devenea la rândul ei un „axis mundi” în centrul Universului[2]. Prin baterea stâlpului (stâlpirea) se simboliza ideea antropocentristă, pe această cale omul fiind integrat într-un cosmos pur[3]. Se făcea, în felul acesta, aluzie la creaţia divină săvârşită într-un centru, pentru ca apoi lumea să se lăţească. În vremuri străvechi, baterea stâlpului pentru fixarea locului vetrei era însoţită şi de jertfe aduse ofrandă divinităţii locului. Jertfele aveau şi valoarea de recunoştinţă faţă de cei care stăpâniseră locul, echivalând  cu pomana şi masa ritualică din zilele noastre prin care sunt omagiaţi înaintaşii (cultul morţilor). Jertfa de fondare era necesară şi obligatorie ca o bază a oricărui început şi era considerată o mediere între pământeanul sacrificator şi divinitate[4]. Odată cu alegerea locului printr-un ritual instituţionalizat, spaţiul respectiv devenea deschis unui sistem de rituri şi practici orientate spre magie, încercându-se stabilirea unei relaţii directe cu cosmosul.

 

Pentru a imprima casei calităţi aparte, chiar de la pornirea construcţiei, tradiţia locală impunea anumite prescripţii de esenţă simbolică. În primul rând, alegerea şi tăierea lemnului din pădure nu se făcea întâmplător. Bucovinenii se fereau să aducă lemn pentru case din locuri tenebroase, bântuite de forţe malefice. Transportul lemnului era un moment distinct în procesul construcţiei. În zona montană a Bucovinei se obişnuia, în jurul primului război mondial, ca în timpul transportului animalele de tracţiune (de obicei boii) să fie împodobiţi la coarne cu năframe şi cu verdeaţă, iar pe jug se punea un brăduţ verde, împodobit cu panglici multicolore[5]. Bradul din jug, identificându-se cu pomul vieţii, era o reminiscenţă a cultului dendrolatriei[6], simbol al veşniciei şi ax de legătură cu cerul.

Întotdeauna construcţia trebuia însufleţită pentru a i se asigura o durabilitate îndelungată, ritual de veche esenţă ce urmărea înduplecarea divinităţii pentru relele săvârşite de om. Vechiului sacrificiu uman, cunoscut în spaţiul balcanic, îndeosebi prin Balada Meşterului Manole, i s-a substituit imolarea simbolică în pereţi a umbrei umane[7] sau chiar a unui animal domestic, a ceva care să fi fost viu. În Bucovina, obiceiul imolării la baza temeliei a diferitelor elemente simbolice s-a păstrat până destul de târziu, parte dintre aceste elemente fiind vehiculată şi în prezent. Sub talpa casei, de obicei în zona pragului de la intrare, se punea un cap de cocoş[8], cap de berbec, bani[9], pâine sau chiar păr de animale. Imolarea capului de cocoş simboliza alungarea duhurilor rele de la casă (conform credinţei că ele dispar noaptea, odată cu primul cântat al cocoşului) iar banii simbolizau norocul viitor al casei. Părul de animale simboliza sporul în creşterea animalelor iar pâinea era o ofrandă de mulţumire către divinitate şi o cerere de îndurare a acesteia.

În timp, riturilor precreştine li s-au asociat şi practici creştine prin sfinţirea de către preot a locului de casă, a temeliei şi în cele din urmă a casei terminate, regulă obligatorie însuşită de fiecare familie. În satele huţăneşti se obişnuia (obiceiul se mai întâlneşte, mult diluat, şi în prezent) să se facă o pomană pentru vecini, rude sau trecători, imediat după înfigerea crucii în mijlocul viitoarei case sau după fixarea primei cununi de bârne. La un moment dat, gospodina casei dădea ceva de pomană, de obicei obiecte de îmbrăcăminte, peste temelie sau prima cunună de bârne fixată, iar gospodarul cinstea pe cei prezenţi cu băutură. Această ceremonie este, pe de o parte, şi o formă de practicare a cultului morţilor, iar pe de altă parte, prin mâncărurile oferite, o formă de mulţumire faţă de Dumnezeu prin ofranda cuvenită. În acea zi meşterii erau obligaţi să doarmă sau cel puţin să simuleze că dorm în perimetrul casei pornite, ei neavând voie să mai lucreze ceva în ziua respectivă. Somnul meşterilor simboliza, după relatările bătrânilor investigaţi[10], statornicirea şi trăinicia casei. Eventualele vise ale meşterilor trebuiau relatate proprietarilor pentru a fi interpretate în contextul momentului. De multe ori, în funcţie de visele meşterilor, riturile de consacrare ale construcţiei se reluau de la capăt sau locul era abandonat, găsindu-se altul prin apropiere.

Demersul pentru consacrarea casei nu se făcea cu intermitenţe, aici impunându-se o sacralizare spaţială de la temelie şi până la acoperiş. Semnul triumfător al ajungerii la sfârşitul construcţiei era arborarea struţului[11], simbol ce unea temelia cu acoperişul într-un tot unitar şi, mai departe, edificiul ridicat cu divinitatea, străbătând spaţiul ca o suliţă spre soare. Obligatoriu şi astăzi, struţul se arborează la coama casei către partea dinspre răsărit, probabil şi ca o reminiscenţă a cultului solar închinat lui Mithras, Sol Invictus[12], dar credem că acest brăduţ împodobit trebuie atribuit şi pomului vieţii, simbolizând aici veşnicia şi creşterea.

Integrarea casei în cadrul colectivităţii respective se făcea prin sfinţirea acesteia. În cadrul ceremonialului, pâinea avea un loc aparte, fiind considerată, din cele mai vechi timpuri, ca un simbol sacru în perimetrul casnic. Creştinismul a reconvertit simbolismul pâinii, dar aceasta a reuşit să-şi păstreze şi valenţele spirituale ancestrale, precreştine, în comunităţile tradiţionale.

Casa tradiţională a încorporat multe simboluri şi spaţii sacralizate, acestea fiind instituite fie în interior (vatra, ca altar casnic), fie în exteriorul casei (pragul, ferestrele, uşile şi elementele decorative de la faţada casei sau de la acoperiş). Ornamentica populară însă exprimă, în reprezentări mitice ale forţelor sau fiinţelor supranaturale, simţămintele şi credinţele omului tradiţional în diferite stadii istorice. În permanenţă, universul casei s-a înscris în coordonatele ecuaţiei util-frumos. Casei, ca spaţiu de aleasă intimitate, de concentrare maximă a vieţii, i s-au acordat treptat şi unele valenţe magice prin implantarea în diverse puncte a unor reprezentări simbolice cu rol apotropaic, dar şi constructiv-decorativ, toate avându-şi rădăcinile în vremuri preistorice. Figuraţiile din ornamentica populară care s-au păstrat ca nişte martori ai eroziunii spirituale, aparţin cel puţin unui fond feudal popular care s-a dezvoltat în paralel cu stilul decorativ al marilor ctitorii de la Voroneţ, Humor, Moldoviţa, Arbore, Putna sau Dragomirna. Fondul artistic popular păstrat în decoraţia caselor a avut, faţă de cel bisericesc, o evoluţie mai lentă şi mai îndelungată, fiind identificat şi în decorul bisericilor de lemn şi a cunoscut o maximă înflorire în cea de a doua parte a secolului al XIX-lea.

Stilul, funcţia, valoarea şi mesajul simbolurilor decorative din cadrul arhitecturii populare bucovinene sunt proprii unor comunităţi, unui neam, unei epoci sau chiar unui stil carpatin mai extins. Simbolurile din decoraţia caselor bucovinene prezintă o structură morfologică particulară (geometrică, fitomorfă, zoomorfă, antropomorfă) şi sunt redate prin tehnici decorative adecvate materialului (cioplirea, crestarea, incizia, traforajul şi chiar sculptura). Aceste simboluri şi motive au servit încă din secolul al XIX-lea drept documente de ordin etnologic pentru reconstituirea şi interpretarea unor segmente din viaţa spirituală a acelor ce le-au creat, dar şi sursă de inspiraţie pentru arta modernă.

Unele elemente constructive (stâlpii de prispă, grinzile interioare, consolele) au început, în decursul evolutiv al casei, să preia, pe lângă destinaţiile funcţionale, şi funcţii decorative, având şi o importantă încărcătură mitică. Decorul caselor tradiţionale din Bucovina este de o mare sobrietate, reflectând şi psihologia localnicilor, dar totodată şi de o sensibilă eleganţă, subliniată de impactul mitologic al simbolurilor redate, precum şi de rafinatul simţ al proporţiilor. Meşterii locali cunoscuţi din documente de arhivă sau identificaţi de noi în inscripţiile pe lemn[13], majoritatea trăind sub anonimat, erau cunoscători ai unor practici şi reprezentări simbolice aparţinând spiritualităţii locale, pe care le-au înglobat într-un tezaur decorativ magico-mitic.

Casa tradiţională bucovineană s-a integrat în contextul naţional românesc în mod fluent, sincron şi nedistonant, chiar dacă în timp, aici, şi-au făcut apariţia şi anumite elemente constructive cu specific local, unele având statut de unicat.

Locuinţa veche bucovineană a fost şi este încă încărcată de mister. De veacuri, surprind prosperitatea şi bogăţia unor semne care ni se par ciudate, dar care deschid perspectiva unor sensuri aparte, aducând în contemporaneitate o reverberaţie din adâncurile istorice. Surprind, la o primă vedere, dar mai ales la o aplecare atentă, uşile lucrate în tăblii romboidale, decorate cu rozete crestate, stâlpii de prispă, fruntariile, colţurile caselor, acoperişul, toate încărcate cu simboluri venite de departe şi implantate aici, în jurul vetrei, adevărat altar simbolic al casei. Localnicii le-au crestat cu multă măiestrie, după modele moştenite prin tradiţie, trecute prin filtrul propriilor simţăminte, credinţelor primare acordându-li-se temelii solide iar semnelor reprezentative atribuindu-li-se valenţe sacre în universul locuinţei. Încă din vremuri ancestrale, semnele primare ca şi derivatele acestora au devenit sacre: soarele, luna, arborii din natură (bradul), păsările şi diferite animale (calul, berbecul). Transpuse şi la case, ele au purtat o tentă simbolistică de natură mitică.

Dintre elementele simbol întâlnite în perimetrul casei bucovinene, unele având şi funcţii constructive, mai frecvent întâlnite sunt: stâlpii de prispă, consolele de la colţurile casei, boldurile de la coama acoperişului, precum şi motive decorative ca: rozeta, morişca, capul de cal, pomul vieţii, funia, pasărea, la care se adaugă elementele geometrice primare: cercul, pătratul, rombul, dreptunghiul etc.

Stâlpii de la prispele caselor vechi par a reprezenta aici coloanele antice, simbolizând verticalitatea şi tendinţa spre înălţimi. Simbolistica stâlpului e legată şi de cea a lui axis mundi, exprimând o relaţie dintre diferite nivele cosmice şi un focar de iradiere a energiei universale[14]. Stâlpii sunt plantaţi de-a lungul prispei, mărginind casa la faţada principală, sau pe părţile laterale, constituind un prim prag care apăra casa ca un filtru. În evoluţia de la funcţional la decorativ sau de la simbolic-mitic la funcţional-decorativ deosebim exemplare realizate din lemn de esenţe diferite, lucrate cu mult simţ artistic, cu simţul echilibrului şi al proporţiilor. În ornamentica stâlpilor de casă întâlnim succesiuni de poliedre cu alternanţe de brăţări de legătură sau stâlpi lucraţi în sistem funie cu fusul uşor bombat. În afara motivelor unghiulare reticulare în zig zag ce marchează începutul unor mitologii[15], pe suprafeţele brăţărilor apar şi stilizări geometrizante, simbolizând astrul solar redat prin rozete şi vârtejuri (morişca). Morfologic, stâlpii caselor bucovinene, ornamentaţi unitar printr-o succesiune simetrică a volumelor, mereu aceleaşi pe toată suprafaţa, sunt realizaţi prin tehnicile cioplirii şi crestării, tehnici care înlesnesc o mai bună execuţie a motivelor reliefate sau decupate, a motivelor circulare şi o mai bună redare a contrastului din cadrul jocurilor de plin şi gol.

Soarele este ilustrat în arhitectura caselor ca un element aparţinând cosmosului, ca astru care a influenţat viaţa şi activitatea diurnă, intrând demult în vizorul spiritual al omului şi adoptat ca simbol sacru. Simbolul solar nu este un element abstract şi nici un element mistic, deoarece simbolistica solară a fost întotdeauna în strânsă legătură cu viaţa omului. În mod cu totul aparte se detaşează simbolistica solară la huţulii din Bucovina, renumiţi crescători de animale care în activitatea lor s-au bazat pe cea mai puternică sursă de rodire: căldura şi lumina soarelui. Imaginea soarelui reprezentată la huţuli pe stâlpii de prispă, grinzi, uşi etc., este emblema binelui, arta huţulă consemnând soarele în multe reprezentări simbolice[16], pe diferite alte tipuri categoriale, ca pe un adevărat talisman (obreg, în limba huţulă).

Soarele a avut în spiritualitatea populară sensuri plurivalente, fiind o manifestare a divinităţii supreme. Este izvorul vieţii, luminii şi căldurii. Soarele a situat omul în planul vieţii ordonate, încadrându-l în timpul limită al zilei, fiind totodată simbolul învierii şi al nemuririi[17]. În viziunea populară, soarele călătoreşte însoţit de caii albi care aleargă în faţă şi care trag carul solar pe un traseu ce poate lumina întreg pământul[18]. Poate că din aceste motive, simbolul soarelui reprezentat prin rozete apare aici transpus pe capetele terminale ale grinzilor lucrate în cap de cal. Simbolul soarelui este răspândit pe o marie arie culturală europeană şi nu numai. Nu gratuit, V. Gordon Childe, când vorbeşte despre fondul cultural european comun[19], face referiri la cultul soarelui, având în vedere simbolistica acestuia pe care, în numita civilizaţie danubiană o găseşte foarte clară.

 

 

Pentru noi, în cazul de faţă, important este să arătăm care sunt cele mai importante aspecte ale simbolurilor solare de pe casele bucovinene. Din multitudinea reprezentărilor amintim rozeta, vârtejul (morişca), cercul, punctul, roata solară şi rombul. Cercul solar şi derivatele lui alcătuiesc substratul tuturor celorlalte simboluri solare. Amintim că simbolul roţii a fost la început de natură lunară, în străvechile calendare lunare primind apoi şi o interpretare solară, mai ales când din considerente tehnice roata a fost înzestrată cu spiţe care apoi simbolizau razele[20].

Înţelegerea simbolurilor solare din arta populară bucovineană necesită şi unele precizări cu privire la cultul soarelui. Vladimir Dumitrescu arăta că pe teritoriul României se poate vorbi mai pe larg de un cult al soarelui care provine din epoca bronzului, cult care se concretizează mai pregnant în bronzul mijlociu[21], simbolurile nefiind atunci figurate în chip antropomorf.

Fondul vechilor reprezentări solare, unitar pe întreg spaţiul carpatin, se regăseşte şi la casa tradiţională bucovineană pe stâlpi, uşi, frontoane, grinzi, interioare etc. Aproape fiecare casă de aici are măcar un simbol solar. Simbolistica solară, după cum arătam mai sus, este mult mai puternică la casele huţăneşti. Acolo, în munte, retraşi din tumultul vieţii moderne, aceste simboluri sunt încă vii, în arta huţulă soarele fiind redat şi prin elemente geometrice primare: rombul, pătratul înscris în cerc. Rozetele de la casele ţărăneşti sunt şi ele reprezentări geometrizante ale astrului zilei, având un număr variabil de braţe înscrise în cercuri simple sau concentrice. Rozeta cu cinci braţe este mai puţin întâlnită, cea mai frecventă fiind cea cu şase braţe; aceasta şi din cauza unei mai uşoare execuţii tehnice. Rozeta cu şapte braţe corespunde (mai rară) corespunde celor şapte dimensiuni extracosmice[22], dar aici rozetele sunt şi cu un număr de 8, 18, 24, 30 de braţe. Când braţele rozetelor se multiplică căpătând o orientare curbilinie, apare motivul morişca sau vârtejul, ca o altă variantă a geometrismului astrului ceresc, de data aceasta simulând mişcarea sa. În afară de prezenţa rozetelor pe brăţările de la stâlpii de prispă, a stâlpilor mici de la intrarea în gangul casei, ele apar pe uşile caselor, pe grinzile interioare sau pe capetele consolelor multiplicate şi la ancadramentele uşilor de la biserici[23].

Morişca (vârtejul) este şi ea conturată de un cerc-chenar dar cu profilul tăieturii triunghiular, câştigând astfel în frumuseţe prin micile reliefuri obţinute. Mai întâlnim şi cazuri de rozete multiplicate care dau imaginea de ansamblu a simbolului solar, la o primă vedere, dar având spaţiul ornamentat prin crestare până la cele mai mici amănunte.

De multe ori, simbolurile solare de factură geometrizantă evoluează spre o redare figurativă, antropomorfă. Supravieţuirea acestor elemente cu valoare mitică trebuie pusă în legătură cu persistenţa credinţelor populare care atribuiau soarelui însuşiri umane, cu rol apotropaic, de apărare a casei şi a spaţiului de forţele malefice.

Un loc aparte îl reprezintă decorul solar prin tehnica stucaturii. Pe faţadele caselor şi chiar ale unor anexe gospodăreşti, simbolurile solare apar prin delimitări cromatice, reprezentate prin cercuri, cercuri concentrice cu puncte în centru, cercuri cu crucea înscrisă, romburi sau rozete. Considerăm totuşi, că face casă bună, în cazul unei construcţii, desfăşurarea firească a elementelor decorative de pe stâlpii din lemn, pe fondul unor frize în stucatură, într-o mare varietate de forme şi interpretări geometrice sau florale.

Calul constituie unul dintre motivele (simbolurile) arhetipale fundamentale pe care lumea le-a inclus în memoria spirituală. Calul, ca simbol al măreţiei, păstrează şi imaginea frumuseţii desăvârşite. El este prototipul simbolului uranic care trage discul solar pe bolta cerească, dar este şi un element terestru având tangenţe cu focul, apa şi pământul[24]. În mitologia românească calul este figurat în două ipostaze, având funcţii distincte: una uranică şi alta chtonică[25].

La casele bucovinene, simbolul calului este redat prin cioplirea a două bârne de la colţul construcţiei, una rămânând drept consolă de susţinere, iar cealaltă arcuindu-se puternic, sugerând ambele un cap de cal. De multe ori şi terminalul grinzilor de la case redă tot capul de cal prin prelucrarea acestora cu toporul sau securea.

Consola care redă (în special la biserici) cel mai bine "capul de cal" este mult răspândită în arhitectura locală. La casele cu streaşina mai largă se întâlneşte consola multiplicată, în retragere, care sugerează tot simbolul calului.

Având în vedere prestigiul calului mitologic ca apărător al locuinţei (izgonitorul duhurilor rele şi purificator al aerului), prezenţa sa în chip simbolic la consolele şi la colţurile vulnerabile ale caselor este pe deplin justificată. Alăturând consola practicată în arhitectura casei, celorlalte elemente decorative, se evidenţiază tripla sa ipostaziere: funcţională, estetică şi simbolică.

Plastica arhitectonică rezultată din ansamblul consolelor cioplite "în cap de cal", prezenţa stâlpilor cu motive solare de la faţadele caselor, a capetelor teşite ale căpriorilor, toate dau construcţiei o notă decorativă şi o încărcătură simbolică aparte.

Funia, ca motiv ornamental, a fost adoptată în acelaşi context al semnificaţiilor simbolice de apărare şi de delimitare a anumitor spaţii împotriva unor spirite malefice. În ornamentica bucovineană, funia împletită e sculptată în lemn prin respectarea principiilor simetriei: acelaşi pas, acelaşi ritm şi aceeaşi grosime. Ea apare la porţi, pe fruntare, grinzi interioare sau la ancadramentele ferestrelor. Singulară sau însoţită de alte simboluri sacre, tot cu rol apotropaic, funia apare pe grinda meşter a caselor, în camera de curat ("casa cea mare") care este şi un spaţiu de prezentare folosit numai în anumite momente festive din an sau din viaţa localnicilor. Dar, funia de pe grinzile din interiorul caselor are şi alte semnificaţii legate de arhitectura interioară.

Pomul vieţii, simbol al ascensiunii spre cer, instituit la alte popoare prin esenţe lemnoase considerate sacre (stejarul la celţi, teiul la germani, frasinul la scandinavi, măslinul în Orientul islamic, mesteacănul la siberieni[26], întruchipează prin bradul românilor nişte viziuni ale irealizabilei "tinereţi fără bătrâneţe şi vieţi fără de moarte"[27].

Reminiscenţă a dendrolatriei, legat de existenţa unor vechi credinţe, simbolul pomului este prezent la casele bucovinene prin imaginea tiparului elenistic, cea a vasului cu flori sau în viziunea dacică, locală, a brăduţului. "Pomul vieţii", prezent aici încă de la riturile de construcţie, arborat sub forma "struţului", în arhitectura casei el apare fie pe lemn, cu câmpul decupat şi desenul conturat, tratat stilizat, fără volume, fie în traforurile de la partea înfundată a prispelor sau în stucatură. În asemenea ipostaze, "pomul vieţii" se regăseşte pe pereţii caselor, stâlpilor, porţilor, la faţadele caselor. De multe ori, el apare sub forma unei flori trifurcate, în redare simetrică, într-o cană cu toartă. Stilizarea acestui simbol în formă trifurcată, cu terminalul sub formă de cruce, atestă că acestuia i-a fost adăugate ulterior forme cultice, aparţinând creştinismului. În ţinutul Dornei, pe Valea Bistriţei Aurii, după primul război mondial, s-a dezvoltat un stil aparte de decorare a caselor prin tehnica stucaturii policrome, "pomul vieţii" având un rol distinct în practicarea acestei tehnici. Treptat, tehnica stucaturii de aici s-a răspândit şi în alte zone etnografice ale Bucovinei, mai ales în ţinuturile de deal şi de câmpie unde simbolul fitomorf a fost amplificat în varii înfăţişări, totul derivând din două prototipuri de bază: vasul cu flori şi brăduţul.

Chiar dacă stucatura îşi are locul său în arta decorativă a caselor bucovinene, totuşi respingem stucatura de gust îndoielnic apărută în ultimii ani în aşa zisul proces de "modernizare" şi de sistematizare galopantă a satului contemporan.

Pasărea, simbol al sufletului, al nemuririi acestuia, mediator între cer şi pământ, are un loc aparte în perimetrul casei bucovinene. Acest simbol apare sub forma stilizărilor avimorfe reprezentate prin "ciocârlanii" de la coama acoperişurilor care apar în trei sectoare: unul central, alcătuit din 2-4 draniţe traforate şi două grupuri laterale ce se desfăşoară până la extremităţile coamei. Credem că aici nu este vorba de o reprezentare stilizată a pajurei fantastice, identificată de unii cercetători cu vulturul imperial[28], ci de o evocare a păsărilor călătoare care, la revenirile periodice anuale, staţionează pe coama casei. Poate fi, de asemenea, vorba despre porumbeii domestici.

Boldurile de la capetele acoperişului, având o înălţime de 50-60 cm., lucrate din lemn în volume suprapuse (etajate), având crestate pe ele rozete, romburi, x-uri sau alte reprezentări simbolice, redau verticalitatea, tendinţa spre înălţimi şi ancorează casa în universul cosmic. Boldurile caselor sunt ca nişte suliţe îndreptate spre cer, transmiţând energia terestră către divinitate. Dar, în viziunea locală, boldurile sunt considerate a fi şi protectorii casei împotriva trăsnetelor. Ele îndepărtează grindina, oferind totodată construcţiei un statut de "axis mundi", credinţă larg răspândită în spaţiul românesc şi nu numai[29].

Simbolul berbecului, corespondent şi al berbecului zodiacal, exponent al ascensiunii soarelui, al trecerii de la frig la cald[30], este mai puţin prezent în decorul caselor bucovinene. El apare în Bucovina mai frecvent în alte domenii ale artei populare. Chiar dacă în mitologie, berbecul a fost considerat un purtător al energiei descătuşate, un simbol al curajului, el are şi calităţi apotropaice asupra casei şi animalelor, din moment ce-l întâlnim şi astăzi sub forma craniilor cu coarne arborate deasupra uşilor sau a grajdurilor, precum şi în stilizările din traforurile aplicate la colţurile caselor sau la balcoanele mansardate[31].

Simbolul dintelui de lup, compus dintr-o înlănţuire de triunghiuri isoscele sau echilaterale, cu volume egale şi simetrice, tinde şi astăzi să-şi conserve poziţia şi funcţionalitatea conferite de simbolistica ancestrală[32].

Poarta împreună cu împrejmuirea casei creează o adevărată centură de apărare şi încă de la începutul apariţiei acesteia trebuie să fi avut un rol întreit: utilitar, estetic şi magico-simbolic. Dacă casa reprezintă elementul central structurat în jurul vetrei ca-n jurul unui altar casnic, porţii îi revine rolul celui de al treilea prag de trecere (privit din interior către exterior), după cel al uşii de la intrare în casă şi cel al prispei. Tradiţia a impus aici calităţi maximale porţii, prin prescripţii şi interdicţii de ordin magic. Astfel, ca şi la casă, sub pragul porţii se puneau substanţe sau obiecte cu rol apotropaic (sare, piper, tămâie, bani), având menirea de a feri casa de agresivitatea nocturnă a "lucrului rău". Poarta era şi un spaţiu vulnerabil al casei şi al gospodăriei, prin poartă putând penetra spiritele malefice din afară. De aceea, în anumite momente-cheie, când agresivitatea spiritelor malefice din aer era considerată maximă, în poartă se arborau ramuri verzi, cu puteri apotropaice. Acest aspect se înregistrează şi astăzi la Florii, Duminica Mare, Sfântul Gheorghe, Armindeni, Ispas. Tot în poartă se derulau şi riturile de purificare a animalelor, înainte de ieşirea acestora la păşunat.

Aspectul artistic al porţilor este redat atât prin elevaţie, dar mai ales prin repertoriul motivelor decorative care se substituie simbolisticii acestui obiect.

Porţile tradiţionale bucovinene sunt mai simple decât cele din Maramureş dar au o notă de particularitate proprie.

Simbolurile decorative cultivate la porţi, cum ar fi soarele (rozete, cercuri, vârtejuri), "pomul vieţii" (brăduţul) sau altele sunt redate cu multă discreţie. Stâlpii porţilor lucraţi în volume ne amintesc şi ei de vechile coloane şi împreună cu motivele unghiulare care le mărginesc atestă o mitologie străveche. Boldurile de la extremităţile acoperişului porţilor, precum şi crucile, vorbesc de la sine despre simbolistica lor apotropaică. La porţile fără acoperiş, de o frumuseţe aparte sunt stâlpii cu terminalul lucrat antropomorf, cu capul ţuguiat[33] sau rotund, destul de frecvenţi aici faţă de alte zone din Moldova[34].

Stâlpii de mici dimensiuni ce străjuiesc intrarea la case au capetele rotunjite (antropomorf), aici întâlnindu-se simboluri solare sau cruciforme, fie crestate, fie cu material decupat din conţinutul piesei.

Meşterul popular bucovinean crea, cioplea, fasona şi dispunea simbolurile în diferite nuanţe în ornamentaţia caselor, cu simţul nativ al frumosului care-l obliga la armonie şi simplitate. Arta decorativă a meşterilor locali, puternic pătrunşi de dorinţa conservării unei simbolistici tradiţionale, ne demonstrează inepuizabilele posibilităţi creatoare de frumos, oferind celor care cercetează arta lor un prilej de meditaţie asupra civilizaţiei societăţii tradiţionale.       

 

 

inapoi________inapoi la cuprins________inainte

 



[1] Obicei întâlnit şi astăzi la huţulii din Bucovina

[2] Mircea Eliade, Sacrul şi profanul, Bucureşti, 1992, p. 36

[3] idem, Meşterul Manole, Iaşi, 1992, p. 36

[4] Rene Girard, Violenţa şi sacrul, Bucureşti, 1995, p. 12, 141

[5] obicei înregistrat în satele de pe Valea Bistriţei: Ortoaia, Gheorghiţeni, Rusca, Călineşti, Dorna, Arini

[6] Romulus Vulcănescu, Coloana cerului, Bucureşti, 1972. Traian Herseni, Forme străvechi de cultură populară românească, Bucureşti, 1977, (passim).

[7] Ovidiu Papadima, Neagoe Basarab, Meşterul Manole şi vânătorii de umbre în Revista de folclor, VII, nr. 3-4, Bucureşti, 1962, p. 69-70

[8] Craniile de cocoş imolate sub pragul casei le-am depistat în timpul demantelării caselor aduse la Muzeul Satului Bucovinean şi de două ori cu ocazia unor demolări întâmplătoare de case (satele Dorna Candreni, Holohosca, Neagra Sarului, Gura Haitii) 

[9] Monezile descoperite sub talpa caselor sau introduse la colţurile pereţilor ne-au fost un bun indiciu pentru datarea relativă a construcţiilor şi încadrarea lor în epocă.

[10] Obicei înregistrat de noi în comunele Breaza şi Moldova Suliţa

[11] Struţul este un brăduţ înalt cam de un metru, împodobit cu panglici multicolore. De brăduţ se legau ştergare (numărul acestora era egal cu cel al meşterilor ce lucrau la construcţia casei) şi o sticlă cu băutură. Ştergarele se împărţeau la terminarea lucrului fiecărui meşter iar băutura din sticlă era consumată numai de către meşterii care făceau urări de bun augur.

[12] Ion Horaţiu Crişan, Spiritualitatea geto-dacilor, repere istorice, Bucureşti, 1986, p. 200

[13] Documente de arhivă sau diverse inscripţii consemnează numele câtorva meşteri care s-au impus în definitivarea unui stil arhitectonic popular cu specific local. Printre ei amintim pe Chirilă Ungureanu şi Cazac Crăciun din Udeşti, Derhet Matuftei din Vama sau Grigore Ulian din Câmpulung.

[14] Jean Chevalier, Alain Gheerbrant, Dicţionar de simboluri, vol. III, Bucureşti, 1995, p. 266-267

[15] Vladimir Dumitrescu, Arta preistorică a României, Bucureşti, 1974

[16] Simbolul soarelui este consemnat la huţulii din Bucovina mai pregnant decât în alte zone prin rozete simple sau multiplicate, vârtejuri care apar în diferite genuri ale artei populare: arhitectură populară, blidare, pascorniţe (vase de cult folosite la Paşti), lăzi de zestre (skrenia), cutii din coajă, ouă încondeiate, cornuri pentru praf de puşcă, doze pentru praf de puşcă (poroşineţe) etc.

[17] Jean Chevalier, Alain Gheebrant, op. cit., vol. III, p. 236-241

[18] Romulus Vulcănescu, Mitologie română, Bucureşti, 1987, p. 370; Paul Petrescu, Imaginea soarelui în arta populară în Studii şi Cercetări de Istoria Artei, an X, nr. 1, 1963, p. 114

[19] V. Gordon Childe, The Down of European Civilisation, London, 1957, p. 38

[20] Jean Chevaliar, Alain Gheerbrant, op. cit., vol. III, p. 161.

[21] Vladimir Dumitrescu, Necropola de incineraţie din epoca bronzului de la Cârna, Bucureşti, 1961, p. 315.

[22] Jean Chevalier, Alain Gheerbrant, op. cit., vol. III, p. 237.

[23] Gheorghe Bratiloveanu, Mihai Spânu, Monumente de arhitectură în lemn din ţinutul Sucevei, Bucureşti, 1985, p. 63, 65, 69, 75, 85.

[24] Jean Chevalier, Alain Gherbrant, op. cit., vol. I, p. 235; Paul Petrescu, op. cit., p. 114.

[25] R. Vulcănescu, op. cit., p. 512.

[26] Jean Chevalier, Alain Gherbrant, op. cit., vol. III, p. 125.

[27] Ion Frunzetti, Pomul vieţii în arta populară din România în S.C.I.A. an VIII, nr. 1, 1961, p. 42.

[28] Dan Cernovodeanu, Ştiinţa şi arta heraldică în omânia, Bucureşti, 1977, p. 295, pl. XLIV.

[29] Jean Chevalier, Alain Gheerbrant, op. cit., vol. I, p. 164-165.

[30] ibidem, p. 188.

[31] Aspectul este întâlnit mai frecvent în zona etnografică Fălticeni, precum şi în satele huţăneşti.

[32] Maria Golescu, Motive de animale în sculptura decorativă şi semnificaţia lor simbolică şi religioasă, în Buletinul Comisiei Monumentelor Istorice, XXXVI, 1943, p. 34-48; Anton Nuţu, Decorul zoomorf pictat pe ceramica Cucuteni-Tripolie, în  Arheologia Moldovei, VIII, Iaşi, 1975, p. 15-19; R. Vulcănescu, Măştile populare, Bucureşti, 1972, p. 108-111; Mircea Eliade, De la Zamolxis la Gingis Khan, Bucureşti, 1980, p. 25-37.

[33] Pe Valea Sucevei, în special în satul Calafindeşti, am întâlnit o mare varietate de stâlpi de poartă, cu terminalul lucrat antropomorf.

[34] Paul Henri Stahl, Porţile ţărăneşti la români, în S.C.I.A., an VII, nr. 2, 1960, p. 81. Autorul susţine că stâlpii antropomorfi sunt foarte rari în Moldova, ceea ce e contrazis de descoperirile noastre.