inapoi________inapoi la cuprins________inainte

 

 

 

Tipologiile umane şi comunicarea

 

 

Mihai Ion DINULESCU

 

 

 

 

 

 

1.    Începutul

Constatam încă de la primele versete ale Cărţii Genezei că, iniţial, omului îi fuseseră hărăzite chipul şi asemănarea Zămislitorului său. Dincolo de simbolistica acestor termeni, textul sacru trebuie interpretat şi ad literam, mai ales că, până la urmă, creaturii îi rămâne numai chipul, adică o posibilitate manifestată, în timp ce asemănarea se pierde, ori mai bine zis, se ocultează ca posibilitate nemanifestată. Şi chiar chipul are tendinţa de a-şi anula consistenţa în anumite condiţii, locul lui fiind luat de haos. Acesta reprezintă însă numai baza substanţială, adică o existenţă văduvită de componenta sa esenţială, întrucât, după cum bine se cunoaşte, orice manifestare presupune în mod necesar, concomitent şi reciproc, atât esenţa cât şi substanţa.

Decăderea despre care vorbim este evidentă, ea reprezentând un act care se desfăşoară descendent, dinspre lumea divină către lumea omului, continuându-şi ulterior aspectul regresiv până la lumea adversarului. Procesul se produce într-o succesiune temporală ireversibilă, dar este deopotrivă instantaneu, pendinte de unghiul de vedere (al creaturilor sau al Creatorului) din care este privită chestiunea. El constituie propriu-zis originarul Fiat Lux. Căci, întru începutul cosmosului se afla însăşi Lumina primordială, adică spiritul pur care conţine esenţele tuturor lucrurilor, dându-le la iveală pe fiecare după sorocul său, într-o ordine superlogică. Întâi apar cele incandescente, vibrând încă de strălucirea increatului, urmează cele mediane, obişnuite, pentru ca, în fine, să fie aruncate în afară şi cele obscure, glaciale, care practic întorc roata către locul de pornire.

Iată aşadar explicitată, fără echivoc, chiar înainte de episodul izgonirii din Paradis, scara cu cele trei staţiuni pe care le poate atinge fiinţa umană. Aceasta reprezintă însăşi tema ce o vom dezvolta mai jos, întru speranţa de a modifica opiniile celor care cred şi susţin că unica existenţă este cea perceptibilă senzorial. Atragem atenţia asupra faptului că nu dorim să propunem o riguroasă spaţializare geometrică sau geografică, ci o viziune care îşi trage sevele din nivelul subtil, ontologic. Din acest motiv, cele trei lumi nu sunt aşezate una deasupra celeilalte, decât dacă înţelegem o atare clasificare exclusiv calitativ. Cu alte cuvinte, ele pot fi receptate ca faţa trinitară a aceleiaşi realităţi.

 

 

2.    Lumea lui Dumnezeu

Poziţia omului în lumea lui Dumnezeu este una splendidă: aflat în armonie cu însăşi Armonia, el trebuie să se dedice unei unice şi continue atitudini: meditaţia. Efort suprem, voinţa de a-ţi suprima orice dorinţă, inclusiv dorinţa de a poseda voinţa, este vehicolul magic care te poartă neîncetat în vârtejul "stării pe loc", ascuns în Non-Dualitatea inextricabilă. Sigur că, pentru a perpetua o astfel de atitudine este nevoie atât de pregătire prealabilă, cât şi de contactul cu Harul. În principiu, orice om, indiferent de factura sau pregătirea intelectuală, este chemat să participe la asemenea lume. De intrat în ea nu reuşesc decât cei care au suficientă linişte şi abnegaţie pentru a birui iluzia (căci iluzia poate fi biruită, dacă ştii să fii mai răbdător decât ea!). Iniţiaţii aceştia se regăsesc în trei tipologii distincte:

a)   cei necunoscuţi de societate, retraşi în diferite locuri pustii şi care nu-şi fac niciodată simţită prezenţa fizică, ci numai pe aceea spirituală, prin rugi incantatorii. Ei ordonează şi canalizează astfel energiile pozitive, gândurile benefice sau trăirile intelective către toţi aspiranţii la echilibrarea lăuntricului, fiind în fond nişte mijlocitori între ierarhiile angelice şi căutătorii lor.

b)   cei care îşi travestesc identitatea în categorii de ranguri în aparenţă inferioare, ţinând întotdeauna să pară mai nevolnici decât sunt şi să nu îşi dezvăluie adevărata faţă decât celor care pot să le-o suporte, pentru a nu simţi şi terifia masele. Influenţa lor binefăcătoare se concretizează prin "meseriile" pe care şi le aleg: bufonii, al căror sens este deopotrivă maieutic şi terapeutic, căci datorită felului lor specific de a prezenta realitatea, ei stârnesc prin râsete de râsul-plânsul întreaga curte, să recunoască şi să mărturisească singura cale dreaptă; cerşetorii care, prin sacrificiul asumării maiestuoasei funcţii de păzitori ai locurilor sfinte (biserici, cimitire) sau ai pieţelor publice, străzilor, încă acordă vulgului posibilitatea milosteniei şi milosârdiei, adică, în ultimă instanţă, a mântuirii; menestrelii care, adaptându-şi textele în conformitate cu contemporaneitatea, par că şi-au pierdut legătura cu originea. Cu siguranţă că lucrurile nu stau însă aşa, căci printre platitudini şi stereotipii, modalităţi perfecte de învăluire, se pot intui în "recitalurile" lor idei perene ori simboluri străvechi, garanţia indubitabilă a calificării şi rostului pe care le au; manufacturierii sau reprezentanţii breslelor de odinioară. Aceştia s-au retras într-un semianonimat care nu înseamnă dispariţia, ci numai diminuarea importanţei lor din punct de vedere economic. Totuşi, produsele pe care le meşteşugăresc, întrucât mai păstrează un mod de fabricare apropiat de cel alchimic, asigură supremaţia calitativă a tradiţionalismului în lupta sa cu contraspiritualitatea postmodernistă.

c)   cei camuflaţi în vieţi de o maximă banalitate şi care nu ies în evidenţă prin fapte deosebite. De regulă, au servicii şi familii onorabile, trecând drept oameni fără aspiraţii înalte. În particular însă, neştiuţi nici măcar de către cei extrem de apropiaţi, ei depun un neistovit travaliu, efectuând o lucrare interioară continuă, care îi poate "catapulta" către statutul de Om Universal. Majoritatea sunt doctrinari sau hermeneuţi ai textelor sacre, deşi arareori şi în condiţii cu torul speciale îşi grafiază identitatea.

 Scopul lor călăuzitor este slujirea Binelui şi Adevărului Metafizic prin practicarea şi transmiterea Tradiţiei generaţiilor succesoare. Reuşita li se datorează unei veghe intense, prelungită dincolo de existenţa fizică, veghe care presupune multiple stadii.

Primul pas ăl reprezintă credinţa intensă în misiunea cu care sunt investiţi. Nu se poate pleca la drum fără convingerea fermă că alegerea făcută este corectă. Fericit cel ce n-a văzut şi a crezut! Dar această credinţă nu se deprinde decât în momentul în care conştientizezi efectiv greutăţile, primejdiile şi consecinţele unui eventual eşec. Altfel spus, când ajungi la cunoaştere, fiindcă altminteri, pornit pe drum şi rătăcit, ai parte de o soartă indefinit mai gravă în comparaţie cu o persoană obişnuită. De aceea, omul inspirat să cucerească lumea lui Dumnezeu trebuie să renunţe la înlănţuirea materială, adică la tot ce ţine de plăcerea momentului.

Când ispitele de orice fel sunt înlăturate, se trece la pasul secundar: pacificarea interioară sau însingurarea asumată. Spre deosebire de singurătate, însingurarea s-a scuturat de orice reziduu egoist, astfel încât se ajunge la nivelul unde tu nu îţi mai aparţii ţie însuţi, iar eul se transformă în El. Sufletul este deja în minte şi contopit cu ea întru contemplare.

Dacă nimic nu tulbură lucrarea, se mai poate parcurge o porţiune din ţintă: călătorul se face acum chivot pentru a se umple de Duh Sfânt. Comunicarea prin rugăciune cu Duhul Sfânt reprezintă piatra din vârful unghiului, pe care o poţi atinge şi, mai mult decât atât, o poţi muta dincolo de hotarul dintre viaţă şi moarte. Să ne amintim, în acest sens, minunile înfăptuite de Hristos, iar după Înălţarea Sa la ceruri, de reuşitele similare ale ucenicilor cei mai desăvârşiţi, apostolii. Cuvântul, manifestat ca Gând Divin, are o putere creatoare fără margini, fiind capabil să aducă în unitate Fiinţa şi Nefiinţa.

Pentru un creştin autentic este indubitabil că, dacă acum 2000 de ani s-au realizat învieri trupeşti şi tămăduiri de boli considerate incurabile, nădejdea ardentă ar putea să producă şi astăzi lucrări deopotrivă de măreţe.

Mai multe despre acest subiect nu vom spune, la fel cum abordarea treptelor şi hagialâcurilor existenţei postume nu face obiectul studiului de faţă. Vom încheia itinerariul prin Lumea lui Dumnezeu cu constatarea că aceasta se află de fapt pretutindeni, din moment ce împărăţia cerurilor este în inima fiecăruia. Trebuie doar să ne animăm centrul.

 

 

3. Lumea omului

Foarte puţini sunt cei care îşi aruncă şi cea din urmă fărâmă de vanitate pentru a sluji Absolutului. Înşişi părinţii umanităţii au avut nesocotita idee de a încălca porunca lui Dumnezeu. Este adevărat că, prin acel gest, ei au căzut în Creaţie, dând astfel la iveală specia căreia I-au reprezentat arhetipul. Dintr-o anumită perspectivă au fost constrânşi să procedeze astfel, fiindcă neamul omenesc trebuia să apară. Altminteri, Supra-Fiinţialul, neproducând una dintre posibilităţile sale de manifestare, îşi limita libertatea, ceea ce, desigur este absurd. Dar tocmai această "obligativitate" care I-a împins pe Adam şi Eva să cunoască, este cauzatoarea dramei umane: aceea de a fi liber să alegi, să ştii ce este binele şi ce este răul şi totuşi să nu te îndrepţi niciodată numai către bine, căci făcând să dispară răul, i-ai anula şi opusul.

Poziţionându-ne la nivelul "necesarului " şi "contingentului", traversăm inevitabil teritoriul dualităţii, în care participanţii se definesc (adică se limitează) tocmai prin ceea ce au pierdut: opuşii lor. Aceşti opuşi trebuie însă înţeleşi nu ca adversari, ci dimpotrivă, ca perfectele complementarităţi care, regăsite, împlinesc sfera principală. Din punctul ei de vedere, nimic nu-i este exterior, căci universalul reprezintă, fără doar şi poate, "unica faţă". Toate composibilele i se subsumează, fie ca particulare, fie ca generale, în propria sa reflecţie. Oglindirea însăşi funcţionează ca o "fata morgana", adică pare să deţină consistenţa autonomiei. De fapt ea nu este decât un ecou al lăuntricului, o imitaţie ce-şi are principiul de individuaţie în originaritatea fără început. Numai cei ce nu înţeleg sau uită să rămână înrobiţi de intelect îşi găsesc refugiu în diversitate. Iar acest fapt se petrece întrucât ei înşişi reprezintă produsul acestei diversităţi, motiv pentru care doar asupra unor asemenea făpturi funcţionează bipolaritatea bine-rău. În fond, oricât s-ar strădui să-şi depăşască condiţia, orizontala n-are cum să se verticalizeze, dacă nu se percepe ca obligatorie scuturare bruscă şi definitivă de direcţia pe care se află. Ea trebuie să exploreze toate direcţiile, dar nu hoinărind haotic pseudo-spaţiile şi pseudo-timpurile, ci autoresorbindu-se în punctul unde adevărul şi neadevărul luminează Non-Dualitatea.

Revenind la exemplul biblic, raportul dintre libertate şi necesitate este cum nu se poate mai bine reflectat. Simbolic vorbind, gestul nesupunerii conturează aspiraţia creatului de a deveni la rândul său creator. Nemaifiind dispus să rămână doar parte, el năzuieşte să devină întreg, deşi acest lucru este funciarmente imposibil. În ciuda evidenţei, analizându-şi situaţia şi condiţia ajunge să îşi consacre viaţa încercării de a descoperi un subterfugiu prin care să devină totalmente autonom. Simulacrul independenţei îl găseşte în exacerbarea raţiunii care, împinsă peste firesc, proclamă moartea lui Dumnezeu. Este momentul în care comunicarea cu Duhul Sfânt se pierde definitiv în favoarea celui cu propriul sine. Regresul de la Unitate la Dualitate descremeneşte legea acţiunilor şi reacţiunilor concordante, născând un echilibru bivalent. Apare astfel o nouă credinţă, de tip pantheist, în care orice particular este generator de universal. Însingurarea din lumea lui Dumnezeu devine aici solitudine, adică un egocentrism radical, producător de falsă dar comodă fericire, care alternează însă cu deprimările purtătoare de gânduri viclene. Există totuşi şi latura pozitivă, câtă vreme omul îşi explorează doar interiorul, adică realizează opere culturale (minore în comparaţie cu cele spirituale) fără să violenteze natura. Iată motivul pentru care cei care populează această staţiune sunt artiştii, oamenii de ştiinţă, filosofii, adică acele categorii amorale care luptă pentru prestigiu şi faimă de o clipă, neinteresate de binele general, dar nici producând neapărat răul, ci autoizolându-se într-un teritoriu periferic, ale cărui limitări ei înşişi le trasează.

 

 

4.    Lumea adversarului

Pe treapta cea mai de jos a ierarhiei valorice pe care o analizăm se găseşte omul contemporan, antitheu şi plictisit de el însuşi, alergând fără speranţă după beatitudinea pierdută, scormonind cu înverşunare şi măruntaiele pământului şi astrele cereşti în căutarea unui ceva indefinibil. Când narcisismul interior a încetat să mai fie atrăgător, atenţia a fost îndreptată către "în afară". Forme de relief virgine mai multe milenii la rând au căzut sub furia oarbă a hiperindustrializării, periclitând sistemul ecologic planetar. Poluarea a luat amploare în mai toate zonele lumii, distrugând omenirea nu doar printr-un număr cutremurător de decese, dar şi prin malformaţii fizico-psihice dintre cele mai înfiorătoare. Într-o eră numită a comunicării, ce face posibil instantaneu contactul dintre doi oameni aflaţi la distanţe de mii de kilometri unul faţă de celălalt, homo sapiens şi-a pierdut chiar şi solitudinea epocilor trecute, făurindu-şi în schimb o singurătate negativă care-i macină permanent îmbolnăvitul suflet.

Stăpânitorul lumii acesteia, din pânda lui atentă, jubilează, constatând zbuciumul infertil al celor pe care-i ademeneşte. El posedă o armată întreagă de discipoli, fiinţe demolatoare prin excelenţă, cu rolul evident de a smulge definitiv din rădăcini fundamentele morale şi intelectuale. Sunt create astfel premisele pentru realizarea omului "de tip nou", lipsit de memorie, adică de identitate, vajnic consumator de kitsch şi lesne manevrabil audiovizual. În aceste condiţii dispare orice aspiraţie către înalt, iar fără idealuri, persoana se depersonifică, nemaiputând să opună rezistenţă uniformizării.

Legătura cu exteriorul s-a desfăcut într-o multiplicitate de nestăvilit, care se ramifică parcă pe zi ce trece. Şi cu cât canalele sunt mai multe şi mai diversificate, cu atât receptorul devine mai străin de emiţător. Se traversează nişte timpuri când cuvântul transformat în voroavă nu mai are nici un sens, nu mai prezintă nici un interes. Precum constructorii Turnului Babel odinioară, robotizaţii indivizi ai zilelor noastre cultivă destructivismul ca pe o valoare care a înlocuit bunul simţ. Totul este expus cu o nedisimulată satisfacţie (ba chiar cu o stupidă mândrie) vederii şi atingerii tuturor. Nimic nu mai este secret, oricine poate intra în posesia informaţiilor celor mai confidenţiale. Sentimentele autentice par perimate şi ridicole în faţa libertinajului şi nestatorniciei ce acţionează la lumina zilei. Dispărând ruşinea, cu cât eşti mai puţin discret, cu atât eşti mai apreciat şi ai şanse mai mari de ascensiune socială. Dacă, dimpotrivă, refuzi să aderi la o confrerie cu interese imediate şi încerci să atragi atenţia asupra crizei autoprovocate în care se află umanitatea, eşti catalogat drept nerealist, destabilizator, nebun, calomnia prinzând rapid la publicul larg, care te va pune imediat la zid.

Iată prin urmare cum sistemele axiologice sunt răstălmăcite iar contrainiţierea triumfă, ajutată de către cei pe care îi devorează. Când se repetă neîncetat că suferinţa este de fapt bucurie, subconştientul ajunge să-şi aproprie această enormitate, iar transferând-o ulterior spre zona lucidului, alterează astfel iremediabil realitatea. Şi, pe măsură ce ignoranţa cucereşte noi teritorii, apologeţii infernului îşi dublează acribia cu intoleranţă. Politicienii, bancherii, conducătorii de trusturi multinaţionale, mercenarii de orice tip, au instaurat o teroare pe care, dacă nu o vor curma în curând, s-ar putea să ne transforme în spectatori neputincioşi ai sfârşitului.

 

 

5.    Sensul prezentului

Ne referim evident la sfârşitul acestui ciclu temporal sau, mai bine zis, la curmarea unei iluzii, fenomen în urma căruia lumea se va regenera, urmând a trece în altă etapă a desfăşurării sale. Punctul de plecare al oricărui nou drum este comun cu punctul săvârşirii drumului anterior şi reprezintă, în fond, locul de întâlnire al cauzelor şi al efectelor. Tocmai de aceea şi era necesară dezindividualizarea până la ultimele ei consecinţe, adică disiparea extremă a principiului de individuaţie, prin trecerea de la certitudinea lui A fi la nesiguranţa lui A avea. Fenomenul nu este în sine nici enigmatic şi nici dificil de transpus, reprezentând practic decăderea de la măreţia spirituală la grosolănia materialistă.

Modalitatea prin care el se realizează este divizarea exacerbată a tuturor speciilor, deci imposibilitatea de a mai aduna părţile într-un întreg. indiferent dacă ne referim la lumea interioară sau la cea exterioară omului. (De fapt, ca să fim metafizic riguroşi, ceea ce se găseşte în afară nu reprezintă decât, aşa cum am mai afirmat, proiecţia lăuntricului. Cu cât acest lăuntric este mai calm şi mai detaşat, cu atât reflecţia lui se ordonează, astfel încât, la limită, nici nu există o separaţie între ele.) Traiectoria manifestării fiind ciclică, devine evident că fiecare dintre cele două talere ale balanţei dualităţii îşi conţine propria distrugere strâns legată de posibilitatea regenerării. Din acest motiv, orice transformare presupusă ca fiind o catastrofă este un act firesc, căruia îi corespunde un echivalent contrar şi complementar, depinzând numai de puterea sau slăbiciunea intelectului, felul în care este receptată. Această perspectivă trebuie să ne-o însuşim, făcându-ne-o mod de viaţă atunci când participăm la criza spirituală a contemporaneităţii, căci în caz contrar am fi subjugaţi inevitabil de trăiri defectuoase şi nocive cum sunt frica, deznădejdea, lenea, deprimarea, lehamitea, resemnarea. Prin urmare, ar fi corect să conchidem că agenţii destructivismului, neştiind să facă altceva, nu se distrug decât pe ei înşişi, iar cei care generează în urma lor sunt autocreatori prin excelenţă.

Stabilite aceste premise, putem coborî din nou în concret, la actualitatea zilelor noastre, cunoscută însă de data aceasta în toată profunzimea ei. Arătam anterior că, la toate nivelurile societăţii omeneşti guvernează un neruşinat desfrâu. Vom explica în continuare cum, deşi el este o realitate, totuşi nu există pentru Realitate.

Aşadar, punând totul la îndemâna tuturor, înseamnă că vrei să cobori cunoaşterea până la palierul inteligenţelor inferioare, ceea ce înseamnă o nivelare descendentă, în care calitatea este sacrificată în detrimentul cantităţii. Aceasta este, suntem nevoiţi să o constatăm, scopul fundamental al învăţământului profan contemporan, la oricare dintre treptele sale, inclusiv la cele universitare şi academice. Faptul că nu mai deţine aproape nimic de un ordin cât de cât profund, constituie o tulburătoare gravitate. Dar şi mai grav este faptul că masa îl receptează ca pe o afirmaţie superioară, deşi el nu face altceva decât să nege ierarhia tradiţională, fiind în esenţă, chiar dacă îşi dă seama sau nu, o barieră cvasiinexpugnabilă către adevăr şi, prin urmare, către libertate. Cu toate că afirmă contrariul, încătuşează iremediabil minţile, sufocând toate posibilităţile legate de un domeniu mai înalt. Uniformizarea pe care o construieşte are drept fundament ura faţă de orice superioritate, adică teama de ceva ce este mai presus de puterea sa de înţelegere. Şi cum nu poate ieşi din agora aşa cum este cu adevărat, îşi confecţionează în numele "doctrinei sacre" anumite sisteme filosofice ori ştiinţifice extrem de simpliste şi simplificatoare, care lasă astfel să se întrevadă doar sensul cel mai exterior al părţii grosiere din starea noastră de fire. Prin această modalitate încurajează apariţia confuziei intelectuale ca o consecinţă dizolvantă şi chiar disolutivă ce se face rapid simţită, insinuându-se prin marea parodiere a arhitecturii divine pe care o edifică omul contemporan.

Şi în numele cui se petrec toate acestea? În numele principiului "democratic" potrivit căruia libertatea înseamnă ca toţi să aibă acces la tot, din păcate un tot imanent, lipsit de majusculă purificatorie. (Această concepţie este evident eronată, dat fiind că inegalitatea, înţeleasă ca o complementaritate întru Unitate, reprezintă însuşi temeiul fiinţial). Totuşi, majoritatea disciplinelor apărute în secolul creştin XX militează pentru aplicarea acestei teze şi, cu toate că în aparenţă urmăresc ţeluri diferite, în fond ceea ce le interesează exclusiv este răsturnarea firescului şi înlocuirea acestuia cu opusul său. Dovada irefutabilă că lucrurile se prezintă aşa o găsim în faptul că trăsătura principală şi comună a ştiinţelor moderne se constituie într-o agresivitate zgomotoasă, deşi nici măcar despre ele însele nu ştiu cu ce se ocupă exact sau, altfel spus, nu sunt în stare să-şi contureze conţinutul, motiv pentru care, dacă ar avea bun simţ, ar trebui să fie mai discrete. Dar numai cu asemenea inepţii se poate, după opiniile smintiţilor, realiza "progresul continuu" pe care ei îl numesc cu afectată emfază şi "ridicarea nivelului cultural mediu" al umanităţii.

Cine propovăduieşte însă atari axiome nu conduce decât, în mod implicit şi voit asumat, la amestecarea castelor şi, prin urmare, la dispariţia elitelor. Ceea ce nu înţeleg aceşti falşi profeţi este faptul că, inconştient lucrează împotriva lor înşişi, întrucât într-o societate fără ierarhie, adică fără coloană vertebrală, doctrinarii se amestecă cu toţi ceilalţi, inclusiv cu oligofrenii, contopindu-se cu ei. Culme a absurdului şi a stupidităţii, încercarea de vulgarizare a Doctrinei, oricâte eforturi s-ar face în acest sens, deşi periculoasă, nu are sorţi de izbândă, întrucât adevărurile de un anumit ordin rezistă prin ele însele atacurilor seculariste. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu: indiferent cât de limpede ar fi expuse, nu le pot înţelege decât aceia care sunt calificaţi să le înţeleagă, respectiv categoriile despre care am amintit în secţiunea Lumea lui Dumnezeu şi pe care minţile dementizate nu le pot anihila, dintr-o cauză extrem de limpede şi anume că, aşa cum am mai spus, nu le cunosc existenţa. Pentru neaveniţi, ele sunt ca şi cum nu ar exista, aidoma iubirii pe care nu o simt decât îndrăgostiţii. Căci, la rigoare, Adevărul, singurul care nu poate fi niciodată trădat în vreun fel, constă numai în inexprimabil, aflându-se dincolo de dualitatea cuvânt/tăcere, accesul la el fiind deci posibil doar printr-o transmisibilitate spirituală non-verbală, de ordin subtil.

 

 

6. Sfârşitul

Făcând o sinteză a celor arătate mai sus, trebuie să subliniem că cele trei lumi despre care am vorbit pot avea o corespondenţă reală în ciclul istoric pe care îl traversăm, fiecare dintre ele fiind uşor identificabilă cronologic; dar în aceeaşi măsură ele coexistă în atemporalitate. Vârstele umanităţii se perpetuează prin vestigiile spirituale lăsate generaţiilor succesoare, chiar dacă, din când în când, fondul îmbracă forme noi. Astfel, vârsta paradisiacă sau Lumea lui Dumnezeu (cea în care religiosul reprezintă însuşi modul de a fi al omului) are, din fericire, şi la începutul mileniului III reprezentanţi de marcă, neglijabili cantitativ, dar constituind forţa care împiedică disoluţia. Cuvântul ca Gând Divin se pogoară prin Sfântul Duh asupra însingurării lor contemplative, dăruindu-le puterea creatoare a Unităţii. La fel, vârsta în care omul, deşi rupt de Dumnezeu, nu începuse încă să-I modifice grosolan Creaţia sau, cum am mai numit-o, Lumea Omului, a păstrat ceva din candoarea artistică pe care o conferă Cuvântul introspectiv, ca să poţi comunica cu tine însuţi, într-un echilibru bivalent, de la eu până la eu. Cât despre vârsta ultimă, în care omul vrea să modifice cu orice preţ natura şi mai ales naturalul, într-o lume în care adversarul îşi face de cap batjocorind firescul, deşi avem la dispoziţie Cuvântul ca voroavă spre a comunica cu exteriorul, singurătatea care ne-a năpădit sufletele este atât de puternică, încât ar fi mai bine să renunţăm la expunerea ei ostentativă şi să ne întoarcem cathartic la tăcere, pentru a nu ne distruge definitiv.

 

inapoi________inapoi la cuprins________inainte